xalvat@yahoo.com        m.ilbeigi@yahoo.fr         

  

"شمالی ها" :  بمناسبت آغاز راهپيمايی برای فتح تهران گنجه‌ها و برخی قطعات معروف

هما ناطق :روحانيت از پراکندگي تا قدرت        وين مي گويد: «تاريخ‌نگاري استوار است بر دانش به ياري اسناد» و بس! با ”خوب و بد“، با ”داوري و پيشداوري“، با ”ارزش‌گزاري و قضاوت“ سر وکار ندارد. ”حق و ناحق“ و ”برزگداشت و طرد“ نمي شناسد.

هما ناطق : به ياد فريدون [آدميت] فريدون اندکي تنهارو و حتي مردم‌گريز بود. با ديد و بازديد و رفت و آمد چندان سر و کاري نداشت. نه مهماني مي داد و نه به ميهماني مي رفت. بي‌حوصلگي يکي از خصلتهاي او در شمار بود.

در خدمت آدميت

          فريدون آدميت در زبان و کشوري به تحقيقات تاريخي دست زد و رو به تحليل آورد که تاريخ‌نويسي‌اش بيش از هر چيز «تذکره»نويسي شاهان و مسافرت‌هاي ماجراجويان مي‌بود.

 يحيي طالبيان : ريشه‌يابي انديشه ميرزا يوسف خان مستشارالدوله        در رديابي فرهنگ سياسي او بايد گفت که نخستين آشنايي او با علم سياست مغرب زمين در زماني بود که به سمت منشي کنسولگري انگليس در تبريز خدمت مي‌کرد و در همانجا بود که با کتابهاي ليبراليستهاي انگليسي آشنا شد.

كبريت را كى كشيد و چرا؟

تأمل بر آنچه شامگاه 18 تير 1378 در خوابگاه دانشگاه تهران گذشت

مشاهدات چهار دانشجو

 

در اين رابطه ، اينها را هم ببينيد :

هايد ماری کخ (پرويز رجبی) : از زبان داريوش    به خواست اهورامزدا، من چنينم که راستی را دوست دارم و از دروغ روی گردانم. دوست ندارم که ناتوانی از حق کشی در رنج باشد. همچنين دوست ندارم که به حقوق توانا به سبب کارهای ناتوان آسيب برسد.

سازمان اداری داريوش

24 ساعت از زندگي رضاخان         ساعت هفت صبح رئيس شهرباني را مي‌پذيرفت و در همين ساعت بود كه  پايه‌‌هاي ديكتاتوري خود را قدري مستحكم‌تر مي‌نمود.   گزارشهاي جنايتكارانه در همين ساعت به عرض مي‌رسيد و اوامر سهمگين كه احياناً متضمن نابود ساختن عائله‌ها و افراد بيگناه بود در همين ساعت صادر مي‌گرديد.

  علی اکبر سیاسی : دانشگاه تهران ( گذر از فرمانبري به استقلال ــ  و بالعكس )

فتح آتن توسط خشايارشا      دمارات  پاسخ داد كه مى خواهد حقيقت را بگويد. اگرچه به مذاق پادشاه خوشايند نباشد و ادامه داد كه يونان مردمانى دارد كه نيروى خود را فقط از «قوانين وضع شده و لازم الاجرا براى همگان» مى گيرند. در يونان همه موظف هستند زير تيغ قانون گردن نهند.

شاهرخ مسكوب : رضاشاه خلف صدق انقلاب مشروطيت...
 مهدي بازرگان 

آرزو بهارتانيا:   ايوان مدائن(طاق کسري)

امير كبير و سفارش عمه ناصرالدين شاه 

  خبر رسيد كه موثق الدوله حاكم قم را كه به جرم رشاء و ارتشاء معزول كرده بودم به توصيه ي عمه ي خود ابقاء فرموده ايد، فرستادم او را تحت الحفظ به تهران بياورند تا اعليحضرت بدانند كه اداره مملكت باتوصيه ی عمه و خاله نمی شود.  

انقلاب ِ مشروطه چگونه آغاز شد ؟

با اعطاي مشروطيت، بست نشيني موقوف گرديد و روحانيان، که ايران را ترک کرده و عازم خاک عثماني شده بودند، با استقبال باشکوهي مراجعت کردند.

سرگذشت ِ حسن صباح علی اصغر حقدار :آدميتی كه من ديدم -  شکيبائی و عقلانيت انتقادی اسامی شاهان ، نخست وزيران و وزرای ِ خارجهء ايران از1694 تا امروز

تصاوير ِ پرچم های ايران از ديرباز

  فريدون آدميت  نقش‌ جريانهاي‌ فراماسونري‌ در انحراف‌ مشروطيت‌
کودتاي سوم اسفند 1299 و سلطانيسم ايراني  نيلوفر کسري : فعاليت مدارس فرانسوي در ايران
 باقر خان سالار ملی ناصر پاكدامن : ياد [ ي از « حميد عنايت » ] ، نوار و تاريخ:  ششم ادبي در  دارلفنون 30ــ 1329 ناصرالدين‌شاه قاجار : بازگشت اديسه
 

  آخرين دقايق شاه در نياوران

+

غارت کاخ ها در روزهای نخست پيروزی

آشنایی بامجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

ميرزا مَلكَم ‏خان ناظم ‏الدوله : مي ‏گويند سه هزار سال همين  طور بوده‏ ايم‏ و بعد از  اين هم خواهيم بود  +  از اعلاميه هاي شيخ  فضل ‏اللَّه نوری : فراخوان به دفاع از  حق‏ در برابر مجلسِ نهى از معروف و امر به منكر

آشنايي با شهرهاي کوچک ايران،اليگودرز  

   اطلاعاتی پيرامون نام های دريای خزر Caspian sea      در مورد اين دريا در متون تاريخي به نام‌هاي مختلف و متفاوتي بر مي‌خوريم كه اين موضوع ناشي از اين است كه در طول اعصار مختلف، نام اين دريا به مقتضاي زمان، از نام قوميت‌ها، سرزمين‌ها، شهرهاي حاشيه آن و حتي زبان‌هاي محلي گرفته شده است.  

گيله دختر / سرگذشت دليرى يك گيله دختر در جنبش انقلابى گيلان

احسان الله خان و واژگونه نمايان        احسان الله خان دوستدار يکی از چهره های مهم بازيگر در انقلاب مشروطه و جنبش جنگل در گيلان و يکی از بنيان گذاران سوسيال دمکراسی در ايران به سال 1263 خورشيدی در ساری از پدری مازندرانی بنام علی اکبر که مسئول بهداشت منطقه ساری بود و مادری اهل تفرش بنام نشاطيه زاده شد,

 ميرزا کوچک خان جنگلی            يونس معروف به ميرزا کوچک پسر ميرزا بزرگ از مردم رشت و ساکن استاد سرا در خانواده‌ای متوسط در روستای زيدخ از توابع فومنات تولد يافت.  تحصيلات مقدماتی را در مدرسه حاجی حسن در صالح آباد رشت و مدرسه جامع گذرانيد آنگاه به تهران آمد و در مدرسه محموديه به تحصيل پرداخت .

ميززا کوچی خان (به گيلکی)

میرزا دوتا خاخور و دوتا برار داشتی کی بوزورگی محمدعلی و کوچی‌دانه رحیم نام داشتی. ميرزا کاس چوم بو و قهوه‌ای مو. قوی بونيه و خوش‌هيکل بو.

 ويکی پديا : ميرزا کوچک‌خان جنگلی

میرزا کوچک‌خان علت عقب افتادگی ایرانیان را نداشتن سواد و دانش نو می‌دانست از اینرو به گشودن و تأسیس چند باب مدرسه اقدام کرد.

زمینه‌های شكل‌گیری نهضت‌ جنگل

روز 16 خرداد 1299 میرزا كوچك خان جنگلی در ادامه مبارزات خود در راه اعاده استقلال و حاكمیت ملی ایران، در شهر رشت حكومت جمهوری اعلام كرد.

وجه تسمیه بندر انزلی

نخستین و شایع‌ترین وجه تسمیه بندر انزلی حاکی از آن است که دو برادر ترکمن به نام‌های غازان و انزان یا انزال به این ناحیه رفته و یکی از آنها بخشی از این منطقه را به نام خودش که به مرور زمان «انزلی» خوانده شد

فرامرز طالبی :

نام آوران ادبیات معاصر گیلان زمین

   کولی ها در پاريس کوچولو

... یکی شان جواب تمام کننده اي به من داد و گفت ، لاهيجان پاريس کوچولوي ايران است . من پاريس نديده از شنيدنش بسيار خوشحال شدم

  شورش صيادان انزلی       صیادان انزلی در سی آبان هزار و دویست هشتاد و پنج / ۲۱ نوامبر ۱۹۰۶ برای اعتراض به امتیازنامهٔ لیانازوف در تلگرافخانه تحصن کردند. و گفتند هرچه ماهی صید کردیم بایستی مال خودمان باشد

سُماموس، ديو سپيد پای‌دربند گيلان

بلندترين قله و ارتفاع موجود در استان گيلان، قله سماموس (سماموز) با ارتفاع 3703متر و عرض ˚36 و 50 دقيقه شمالی و طول ˚50 و 23 دقيقه شرقی در شرقی‌ترين قسمت استان (هم‌مرز با استان مازندران) در شهرستان رودسر قرار دارد

سيروس قايقران

 ، الگوی ِ جوانمردی

سيروس در سال 1363 به تيم ملي دعوت شد و در سال 66 تنها فوتباليست شهرستاني بود كه شادروان دهداري بازوبند پرافتخار كاپيتاني تيم ملي ايران را به بازوان او بست.

عبور کنار گذر تالاب بين المللی انزلی از مسير فعلی برابر با نابودی اين سرمايه ملی است .

  پيمان عيسی زاده : خشت و داس و گُوِه          فراسویِ ازلیتی بی­آغاز، گیلان، سرزمین «داس»ها و «داره»های آویخته، در چنگک خون­آلود آن بختکِ خندان، ابدیت خود را می­جوید. جوینده یابنده نیست

ثبت اسم‌های مکان گيلکی، با ذهنيت غيرگيلک!    وقتی يک محقق چنين تصور کند که مردم منطقه، «صومعه» را لهجه‌دار و به غلط «صوما» می‌خوانند، بايد هم سوماسرا (sumδsarδ) را صومعه‌سرا!!! ثبت کند

بالای صفحه