در عظيم خلوت من               در عظيم خلوت من / هيچ غير از شکوه خلوت نيست ... ـ فريدون ايل بيگی            به سراغ من اگر می آئيد / نرم و آهسته بيائيد / مباد که ترک بردارد / چينی نازک تنهائی من

        m.ilbeigi@yahoo.fr                                                dimanche, 04. novembre 2018  

http://dastgheib.ir

نجاسات‏

مسأله 84 - نجاسات ده چيز است: اوّل: بول، دوم: غائط، سوم: منى، چهارم: مردار، پنجم: خون، ششم و هفتم: سگ و خوك، هشتم: كافر، نهم: شراب، دهم: فقّاع.

بول و غائط

مسأله 85 - بول و غائط انسان و هر حيوان حرام گوشتى كه خون جهنده دارد كه اگر رگ آن را ببرند، خون از آن جستن مى‏كند، نجس است، و بنابر احتياط واجب بايد از بول و غائط حيوان حرام گوشتى كه خون جهنده ندارد اجتناب كرد. ولى فضله حيوانات كوچك مثل پشه و مگس كه گوشت ندارند پاك است.

مسأله 86 - فضله پرندگان حرام گوشت، پاك است؛ اگرچه احتياط آن است كه از آن اجتناب كرد.

مسأله 87 - بول و غائط حيوان نجاستخوار، نجس است و همچنين است بول و غائط حيوانى كه انسان آن را وطى كرده، يعنى با آن نزديكى نموده و گوسفندى كه استخوان آن از خوردن شير خوك، محكم شده است.

منى‏

مسأله 88 - منى انسان و حيوانى كه خون جهنده دارد، نجس است.

مردار

مسأله 89 - مردار حيوانى كه خون جهنده دارد، نجس است، چه خودش مرده باشد يا به غير دستورى كه در شرع معيّن شده، آن را كشته باشند. و ماهى‏چون خون جهنده ندارد، اگرچه در آب بميرد، پاك است.

مسأله 90 - چيزهايى از مردار مثل پشم، مو، كرك، استخوان و دندان، كه روح ندارد پاك مى‏باشد.

مسأله 91 - اگر از بدن انسان يا حيوانى كه خون جهنده دارد و در حالى كه زنده است گوشت يا چيز ديگرى را كه روح دارد جدا كنند، نجس است.

مسأله 92 - پوستهاى مختصر لب و جاهاى ديگر بدن كه موقع افتادنشان رسيده، اگرچه آنها را بكنند پاك است، ولى بنابر احتياط واجب بايد از پوستى‏كه موقع افتادنش نرسيده و آن را كنده‏اند اجتناب نمايند.

مسأله 93 - تخم مرغى كه از شكم مرغ مرده بيرون مى‏آيد، اگر پوست روى آن سفت شده باشد پاك است، ولى ظاهر آن را بايد آب كشيد.

مسأله 94 - اگر برّه و بزغاله پيش از آن كه علفخوار شوند بميرند، پنير مايه‏اى كه در شيردان آنها مى‏باشد پاك است، ولى ظاهر آن را بايد آب كشيد.

مسأله 95 - دواجات روان، عطر، روغن، واكس و صابون كه از كشورهاى غير اسلامى مى‏آورند اگر انسان يقين به نجاست آنها نداشته باشد، پاك است.

مسأله 96 - گوشت، پيه و چرمى كه در بازار مسلمانان فروخته شود پاك است، و همچنين است اگر يكى از اينها در دست مسلمان باشد، ولى اگر بدانند آن مسلمان از كافر گرفته و رسيدگى نكرده كه از حيوانى است كه به دستور شرع كشته شده يا نه، نجس مى‏باشد.

خون‏

مسأله 97 - خون انسان و هر حيوانى كه خون جهنده دارد، يعنى حيوانى كه اگر رگ آن را ببرند خون از آن جستن مى‏كند، نجس است؛ پس خون حيوانى كه مانند ماهى و پشه خون جهنده ندارد، پاك مى‏باشد.

مسأله 98 - اگر حيوان حلال گوشت را به دستورى كه در شرع معيّن شده بكشند و خون آن به مقدار معمول بيرون آيد، خونى كه در بدنش مى‏ماند، پاك است، ولى اگر به علّت نفس كشيدن يا به واسطه اين كه سر حيوان در جاى بلندى بوده خون به بدن حيوان برگردد، آن خون نجس است.

مسأله 99 - خونى كه در تخم مرغ مى‏باشد نجس نيست، ولى خوردن آن جايز نيست و اگر خون را خارج كنند، بقيه پاك است.

مسأله 100 - خونى كه گاهى موقع دوشيدن شير ديده مى‏شود نجس است و شير را نجس مى‏كند.

مسأله 101 - خونى كه از لاى دندانها بيرون مى‏آيد، اگر به واسطه مخلوط شدن با آب دهان از بين برود، پاك است و فرو بردن آب دهان در اين صورت اشكال ندارد.

مسأله 102 - خونى كه بواسطه كوبيده شدن، زير ناخن يا زير پوست مى‏ميرد، اگر طورى شود كه ديگر به آن خون نگويند، پاك است و اگر به آن خون بگويند در صورتى كه ناخن يا پوست سوراخ شود اگر مشقّت ندارد بايد براى وضو و غسل خون را بيرون آورند و اگر مشقّت دارد بايد اطراف آن را به طورى كه نجاست زياد نشود، بشويند و پارچه يا چيزى مثل پارچه، بر آن بگذارند و روى پارچه دست تر بكشند.

مسأله 103 - اگر انسان نداند كه خون، زير پوست مرده يا گوشت بواسطه كوبيده شدن به آن حالت در آمده، پاك است.

مسأله 104 - اگر موقع جوشيدن غذا ذرّه‏اى خون در آن بيفتد، تمام غذا و ظرف آن نجس مى‏شود و جوشيدن، حرارت و آتش، پاك كننده نيست.

مسأله 105 - زردابه‏اى كه در حال بهبودى زخم در اطراف آن پيدا مى‏شود، اگر معلوم نباشد كه با خون مخلوط است، پاك مى‏باشد.

سگ و خوك‏

مسأله 106 - سگ و خوكى كه در خشكى زندگى مى‏كنند حتّى مو و استخوان و پنجه و ناخن و رطوبتهاى آنها نجس است ولى سگ و خوك دريايى پاك است.

كافر

مسأله 107 - كافر يعنى كسى كه منكر خدا است، يا براى خدا شريك قرار مى‏دهد، يا بت مى‏پرستد، يا دشمن حضرت خاتم الانبياء محمّد بن عبداللَّه‏(ص) و اهل بيت باشد؛ نجس است. و نيز كسى كه ضرورى دين يعنى چيزى را كه مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دين اسلام مى‏دانند منكر شود، چنانچه بداند آن چيز ضرورى دين است و انكار آن چيز برگردد به انكار خداوند و يا دشمنى با پيامبر(ص) و اهل بيت‏(ع)، نجس مى‏باشد. و اهل كتاب يعنى يهود، نصارى‏ و مجوس ذاتاً طاهرند و لزوم اجتناب از آنها به خاطر پرهيز نكردن آنها از خوردن شراب و گوشت خوك و ساير نجاسات است.

مسأله 108 - تمام بدن كافر حتّى مو و ناخن و رطوبتهاى او نجس است.

مسأله 109 - اگر پدر و مادر و جدّ و جدّه بچّه نابالغ كافر باشند آن بچّه هم نجس است و اگر يكى از اينها مسلمان باشد بچّه پاك است.

مسأله 110 - كسى كه معلوم نيست مسلمان است يا نه پاك مى‏باشد ولى احكام ديگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمى‏تواند زن مسلمان بگيرد و نبايد در قبرستان مسلمانان دفن شود.

مسأله 111 - اگر كسى به پيامبر(ص) و دوازده امام‏(ع) و حضرت فاطمه زهرا(ع) دشنام دهد، كافر و نجس مى‏شود.

شراب‏

مسأله 112 - شراب و هر چيزى كه انسان را مست مى‏كند، چنانچه به خودى خود روان باشد، نجس است، و اگر مثل بنگ و حشيش، روان نباشد اگرچه چيزى در آن بريزند كه روان شود، پاك است.

مسأله 113 - الكل صنعتى كه براى رنگ كردن در و ميز و صندلى و مانند اينها به كار مى‏برند اگر انسان نداند از چيزى كه مست كننده و روان است درست كرده‏اند، پاك مى‏باشد.

مسأله 114 - اگر انگور و آب انگور به خودى خود جوش بيايد، حرام، ولى‏نجس نيست مگر آن كه معلوم شود كه مست كننده است و اگر بواسطه پختن جوش بيايد خوردنش حرام است ولى نجس نيست.

مسأله 115 - خرما و مويز و كشمش و آب آنها اگر جوش بيايند، پاك و خوردن آنها حلال است.

فقّاع‏

مسأله 116 - فقّاع كه از جو گرفته مى‏شود و به آن آبجو مى‏گويند نجس است، ولى آبى كه به دستور طبيب از جو مى‏گيرند و به آن «ماء الشّعير»گويند پاك مى‏باشد.

عرق جنب از حرام‏

مسأله 117 - عرق جنب از حرام، نجس نيست، ولى احتياط مستحب آن است كه با بدن يا لباسى كه به آن آلوده شده، نماز نخوانند.

مسأله 118 - اگر انسان در موقعى كه نزديكى با زن، حرام است مثلاً در روزه ماه رمضان با زن خود نزديكى كند حكم عرق جنب از حرام را ندارد.

مسأله 119 - اگر جنب از حرام، به واسطه تنگى وقت، عوض غسل، تيمّم نمايد و بعد از تيمّم و خواندن نماز عرق كند بنابر احتياط مستحب از عرق خود در نماز اجتناب نمايد، ولى اگر به واسطه عذر ديگر تيمّم كند، اجتناب لازم نيست.

مسأله 120 - اگر كسى از حرام جنب شود و بعد با حلال خود نزديكى كند يا اوّل با حلال خود نزديكى كند و بعد از حرام جنب شود، احتياط مستحب آن است كه از عرق خود در نماز اجتناب كند.

عرق شتر نجاستخوار

مسأله 121 - عرق شتر نجاستخوار و هر حيوانى كه به خوردن نجاست انسان عادت كرده، اگرچه پاك است ولى نماز خواندن با آن جايز نيست.

بالای صفحه