مجموعه ای از کتابها / نشرياتِ گوناگون /نوشته هائی با ديدگاهایِ متفاوتِ ديگران ۱و ۲ / فرستاده های ديگران

        

             m.ilbeigi@yahoo.fr      

        ۴

ديگر :     ۱  ۲    ۳

 

چند کشور دنیا مجازات اعدام دارند؟

چند کشور دنیا مجازات اعدام دارند؟

در دهه‌های اخیر، بسیاری کشورها مجازات اعدام را کنار گذاشته‌ا

چندی پیش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفت "۱۷۰ کشور یا مجازات اعدام را به کل ملغی کرده‌اند یا اجرایش را متوقف کرده‌اند." آیا این ادعا درست است؟

بنا به آمار سازمان حقوق بشری عفو بین‌الملل که اعدام‌ و قوانین اعدام در سراسر جهان را رصد و ثبت می‌کند، در سال ۲۰۱۷ میلادی ۲۳ کشور دست‌کم یک نفر را اعدام کرده‌اند. در نتیجه می‌شود گفت از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد، ۱۷۰ کشور در سال گذشته میلادی مجازات اعدام نداشته‌اند.

اما آمار عفو بین‌الملل نشان می‌دهد در پنج سال گذشته ۳۳ کشور دست‌کم یک اعدام داشته‌اند و صرفا ۱۴۲ کشور مجازات اعدام را در قانون (یا در عمل) کنار گذاشته‌اند.

عفو بین‌الملل این آمار را از اخبار رسمی کشورها، گزارش‌های رسانه‌ای و خانواده یا وکلای کسانی که به اعدام محکوم شده‌اند، استخراج می‌کند.

در سال ۲۰۱۷ میلادی، ۸۴ درصد کل اعدام‌های ثبت‌شده جهان در چهار کشور بوده: عربستان سعودی، عراق، پاکستان و ایران.

دلیل اینکه می‌گوییم اعدام‌های ثبت‌شده این است که در چین آمار اعدام‌ها محرمانه است و منتشر نمی‌شود. تخمین کارشناسان عفو بین‌الملل این است که حکومت چین هر سال هزاران نفر را اعدام می‌کند.

همه اعدام‌های سال گذشته میلادی به یکی از این چهار شیوه بوده: سر بریدن، دار، تزریق داروی کشنده، و شلیک گلوله.

سازمان‌های حقوق بشری در سال ۲۰۱۷ روی‌هم ۲۵۹۱ مورد اعدام در ۵۳ کشور دنیا ثبت کرده‌اند. در برخی موارد حکم اعدام در یک کشور صادر شده ولی چون مقام‌های آن کشور ترجیح می‌داده‌اند اعدام نداشته باشند، مجازات در کشوری دیگر اجرا شده.طبق آمار عفو بین‌الملل:

  • اعدام ها در جهان در سال ۲۰۱۷

  • مجازات اعدام در ۱۰۶ کشور غیرقانونی است

  • در ۷ کشور اعدام فقط برای جرایم استثنائی و در شرایط خاص مجاز است، مثلا در دوران جنگ

  • در ۲۹ کشور مجازات اعدام در قانون هست، ولی در ۱۰ سال گذشته هیچکس اعدام نشده و سیاست رسمی این است که دیگر اعدام صورت نگیرد

  • در باقی کشورها، یعنی ۵۶ کشور، مجازات اعدام همچنان قانونی است و اعدام یا انجام می‌شود یا سیاست رسمی مبنی بر لغو اعدام اعلام نشده

(آمار عفو بین‌الملل پنج کشور که عضو سازمان ملل متحد نیستند را نیز به حساب می‌آورد.)

پس از سخنرانی اخیر دبیرکل سازمان ملل متحد، دولت مالزی اعلام کرد مجازات اعدام را برخواهد چید.

در مالزی حدود ۱۲۰۰ نفر حکم اعدام دارند. جرایمی چون قتل، قاچاق موارد مخدر، و خیانت به کشور، مجازات اعدام دارند. قرار است پارلمان مالزی به زودی این موضوع را بررسی کند.

سال ۲۰۱۷، دو کشور گینه و مغولستان مجازات اعدام را کنار گذاشتند. اوایل سال جاری نیز رئیس‌جمهوری گامبیا اعلام کرد مجازات اعدام تعلیق می‌شود. به گزارش روزنامه گاردین، از سال ۲۰۱۲ کسی در گامبیا اعدام نشده.

ماه ژوئن امسال پارلمان بورکینافاسو هم قانون کیفری جدید این کشور را تصویب کرد، که در آن مجازات اعدام وجود ندارد.

بنا به بررسی‌های عفو بین‌الملل، تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی، ۲۰ کشور جنوب آفریقا مجازات اعدام را برچیده بودند.

در آمریکا، تا کنون ۲۰ ایالت مجازات اعدام را ممنوع کرده‌اند آخرین‌شان ایالت واشنگتن در اکتبر ۲۰۱۸. دادگاه عالی این ایالت رای داد که مجازات اعدام "به شکلی دل‌بخواهی و با غرض‌ورزی نژادی" انجام می‌شود.

سال ۲۰۱۷ میلادی، روی‌هم ۲۳ نفر در آمریکا اعدام شدند.

در دهه‌های اخیر بسیاری کشورها مجازات اعدام را برچیده‌اند. سال ۱۹۹۱ فقط ۴۸ کشور اعدام نداشتند. سال ۲۰۱۷ این رقم به ۱۰۶ رسید. در سال‌های اخیر تعداد کشورهایی که مجازات اعدام دارند ولی در عمل اجرا نمی‌کنند نیز بیشتر شده.

کشورهایی که بین سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ اقلا یک نفر را اعدام کرده‌اند:

نقشه - کشورهایی که حد فاصل سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ اعدام داشتند

آمریکا، اردن، افغانستان، امارات عربی متحده، اندونزی، ایران، بحرین، بلاروس، بنگلادش، بوتسوانا، پاکستان، تایلند، تایوان، چاد، چین، ژاپن، سنگاپور، سودان، سودان جنوبی، سومالی، عراق، عربستان سعودی، عمان، سرزمین‌های فلسطینی، کره شمالی، کویت، گینه استوایی، مالزی، مصر، نیجریه، ویتنام، هند، یمن

کشورهایی که مجازات اعدام دارند اما در این بازه زمانی اعدام نکرده‌اند:

آنتیگوا و باربودا، اتیوپی، اوگاندا، باربادوس، باهاماس، بلیز، ترینیداد و توباگو، جامائیکا، جزایر کومور، جمهوری دموکراتیک کنگو، دومینیکا، زیمبابوه، سنت کیتس و نویس، سنت لوسیا، سنت وینسنت، قطر، کوبا، گامبیا، گویان، لبنان

بالای صفحه